Prin gaura cheii

Pensie pilonul 3

Posted on: December 7, 2008

De ce ti-ai face o asemenea pensie? Nu prea stiu exact… se pot schimba multe in 30-35 de ani. Dar e bine sa ai niste bani pusi deoparte, mai ales ca nu reprezinta nu stiu ce sacrificiu.

Ok… ce presupune acest lucru? Sa completezi niste hartii, sa duci cererea de adeziune la angajator, unde apare completata suma pe care vrei TU  sa o dai, din salarul TAU. Suma reprezinta pana la 15% din venituriletale. Banii care se aduna ii vei primi dupa ce implinesti 60, in mai multe transe, ale caror numar si valoare depinde de suma pe care ai depus-o. In cazul in care nu vei apuca sa primesti toti banii pe care i-ai adunat in cont, mostenitorii tai vor beneficia de suma ramasa.

Singurul lucru pe care il face angajatorul este sa vireze respectiva suma (in loc sa o puna la mine in cont), la fondul de pensii la care ai aderat. Pana aici totul perfect.  Pui niste bani pe care ii vei primi ca pensie separat dupa ce vei implini 60 de ani.

Care ar putea fi problemele de care te poti lovi cand incerci sa iti faci o astfel de pensie? Principala problema care poate aparea este refuzul angajatorului de a vira parte din salar ca si contributie la fondul de pensii facultativ.  “Contributia de maxim 15% din veniturile brute pentru pilonul III trebuie colectata si virata de catre angajatorii neinformati” (Adevarul, iunie 2007) Asta pentru ca majoritatea contabililor sunt suficient de draguti ca sa nu vrea sa auda de asa ceva. Adica, cum sa mai faca ei inca un virament?… de fapt, nici nu stau sa te asculte sau sa incerce sa inteleaga ce vrei sa spui. Ei nu au mai facut asa ceva, deci nu se poate.

Se pare ca, datorita situatiei create, s-a modificat legea si incepand de curand si angajatii pot sa isi plateasca singuri contributiile. Am sa revin cu un update cand aflu mai multe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

Archives

Let’s Do It, Romania! Sa pastram Romania curata! ROMANE, FII MAI NEAMT!
December 2008
M T W T F S S
« Nov   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Advertisements
%d bloggers like this: