Prin gaura cheii

Bhāratīya bhōjana

Posted on: May 7, 2010

Mancarea indiana… vei descoperi cu surpriza ca are o varietate foarte mare de condimente, in schimb poate fi facuta din ingrediente de baza simple si poate fi o mancare destul de ieftina, dar foarte satioasa. Noi am inceput sa o iubim din Anglia, unde a devenit deja traditionala. Acolo gasesti aproape peste tot un restaurant specific.

Condimentele lor nu se aseamana de loc cu ce folosim noi. Daca te-ai hotarat sa faci mancare indiana, trebuie de la inceput sa renunti la prejudecati. Scortisoara si cuisoarele pot fi folosite si pentru altceva decat desert.  Langa ele, se adauga o multime de alte condimente, unele total necunoscute:  turmeric, cardamon, frunze de curry, mustar negru, fenel sau  altele cu care suntem mai obisnuiti chiar daca nu le folosim in mod obisnuit: chimion, coriandru, boia, foi de dafin, ghimbir,  dar si multa ceapa si usturoi. Deja, dupa cate iti poti imagina, mancare indiana nu este pentru cei cu stomacul fin.

De la ce am pornit:

Si:

Apoi am facut sosurile. Pentru fiecare tip de carne am facut un fel de sos. Sosul pentru pui are ceapa, ardei, ghimbir si alune. Sosul pentru creveti are cocos si ceapa:

Si am adaugat carnea. Carnea de pui trebuie mai intai condimentata si lasata putin la marinat. Crevetii se pun direct in sos si se fierb:

Apoi am facut orezul. Orezul e si el plin de condimente neasteptate. Este orez basmati (cu bobul lung). Este folosit traditional la mancarea indiana si ei il mananca direct cu mana:
Et voila. Cam asa arata crevetii cu sos de cocos si puiul tikka masala. Mancarea este destul de condimentata:
Masa e servita. Langa mancarea indiana merge foarte bine salata din castraveti, ardei (grasi si iuti) si iaurt:
Si, ca sa nu ne ia foc gura de tot, ce ar putea merge mai bine decat o bere rece?

7 Responses to "Bhāratīya bhōjana"

foarte bun!
eu am gustat si pot garanta!
dar aveti grija! nu muscati din rola cafenie care seamana cu o bucata de carnati prajit (mai ales cei care au probleme cu vederea si nu au ochelarii pe nas!)! e scortisoara rulata si e doar pentru aroma, ca si pastaile de mustar negru. eu din scortisoara n-am muscat, dar bobitele de mustar negru le-am macinat intre dinti: senzatia e suportabila, dar de evitat.
mi-a placut masuta de taiat pieptul de pui!

Ce ar putea merge mai bine decat o bere rece?
Doua beri reci!

De parca ai vrut sa mananci… nu o avut dupa ce sa mearga bine berea …😛

As incerca si eu asta. Nu vrei sa postezi si reteta?😀

Orez Basmati: 500g de orez basmati se spala si se lasa la inmuiat 30 de minute. Se topesc 2 linguri de unt, se adauga 5 pastai de cardamon (spart in mojar), 5 cuisoare, 1/2 baton de scortisoara, 1 lingurita de fenel (spart in mojar), 1/2 lingurita seminte de mustar negru (spart in mojar), 2 foi de dafin si 1 si 1/2 lingurita de sare. Se adauga orezul si apa si se fierbe la foc mic.

Crevetii cu cocos: 2 cepe se taie fin si 2 se taie rondele. Se incing 4 linguri de unt. Se adauga o lingurita garam masala si se prajeste la foc mic aprox 1 min, pana cand se simte aroma. Se adauga ceapa, 1 lingurita de turmeric, 1 baton de scortisoara, 2 pastai de cardamon (spart in mojar), 1/2 lingurita chilli, 2 cuisoare si 2 foi de dafin si se lasa 5 minute sa fiabra, amestecand in continuu. Se adauga 200 ml lapte de cocos si sare dupa gust. Se adauga 500 g creveti si se fierbe pana cand se schimba culoarea, amestecand continuu.

Eu am luat crevetii de la real, nedecorticati si i-am curatat, dar lasand codita pt ca arata mai bine asa.
Revin cu reteta de pui tikka masala.

Merci, dupa post o sa incerc si eu🙂

Poti incerca orezul. Si sunt o gramada de retete indiene vegetariene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Archives

Let’s Do It, Romania! Sa pastram Romania curata! ROMANE, FII MAI NEAMT!
May 2010
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d bloggers like this: