Prin gaura cheii

Noi și turismul comercial

Posted on: March 22, 2011

In majoritatea vacantelor in care am fost, am incercat sa descopar culoarea locala si, cum zice in pliante, sa incurajez unicitatea locului. Dar ce se intampla atunci cand nu mai exista nimic unic? Atunci cand tot a fost facut sa raspunda nevoielor turistilor? Ce mai descoperi atunci cand totul a fost marcat, fotografiat si indosariat? Cand muntele are carari asfaltate, iar salbaticia e reparata cu lanturi si cu afise care interzic intrarea?

Probabil ca sunt prea visatoare. De ce sa nu te bucuri ca mergi pe urmele lui Columb? De ce sa nu iti placa Parcul National chiar daca e plin de restrictii? E asa pentru protectie, pentru ca oamenii i-au facut rau. Da, mi-ar fi placut sa fi stat la o pensiune mica si cocheta, cu maxim 6 camere, cu vedere la mare, intr-un cartier vechi, dar frumos, al unui oras oarecare de pe insula. Dar atunci cand tot turismul din zona se face prin marii operatori, nu prea ai de ales. Oricat de frumos, chiar nepamantean, ar fi locul in care ajungi, parca pierzi ceva din intimitatea locului. Nu vei reusi sa ii gasesti sufletul si nici sa ii intelegi istoria cand ambele au fost modificate de valul urias de turisti (si de bani). Si nu mai conteaza in ce colt de lume esti cand resortul e la fel, poti manca mancare cu orice fel de specific si poti petrece inauntru tot sejurul.

Din toate locurile vazute in excurisie, cel care mi-a fost mai aproape de inima a fost centrul orasului vechi La Laguna. Cladirile vechi, dar totusi parca ar fi fost construite ieri, orasul adormit, asteptand conquistadorii sa se reintoarca in Europa dupa peripetii in Lumea Noua, linistea si da, absenta altor turisti, m-au facut sa il indragesc. Dar poate totul a fost o iluzie, in zi de sarbatoare cand toti erau plecati la carnaval, in orasul vecin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

Archives

Let’s Do It, Romania! Sa pastram Romania curata! ROMANE, FII MAI NEAMT!
March 2011
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Advertisements
%d bloggers like this: